Mondhygiëne: is het waar dat… - VivaGezond

Mondhygiëne: is het waar dat…

Sommige mythes kunnen behoorlijk hardnekkig zijn, ook op het gebied van mondhygiëne.  Test daarom uw kennis over de gezondheid van uw gebit.

Cariës doet altijd pijn

Niet waar
Naar alle waarschijnlijkheid voelt meer dan de helft van de patiënten niet dat hij of zij cariës heeft, omdat die cariës pijnloos is. Regelmatig op controle gaan is dus belangrijk.

Fluor beschermt tegen cariës

Waar
Cariës is een infectieziekte die langzaam het glazuur aantast, wat tot gaatjes in onze tanden leidt. De bacteriën in onze mond voeden zich met suiker en scheiden een zuur af dat onze tanden aanvalt.

Het zuur bijt ons glazuur weg, waardoor de tand uitgehold kan raken: de ideale schuilplaats voor bacteriën. Die aantasting leidt tot een infectie die zich tot aan het kaakbeen kan uitbreiden.

Fluor beschermt onze tanden tegen bacteriën. Wanneer fluor rechtstreeks op de tanden wordt aangebracht, is ons glazuur namelijk beter tegen het zuur van de bacteriën bestand. Daarom bevat de meeste tandpasta fluor.

Wel of geen fluor voor kinderen?

Tenzij uw kinderarts het aanraadt, zijn fluorsupplementen in de vorm van druppels of tabletten (om het tandglazuur te versterken) niet nodig. Het volstaat om met een tandpasta plaatselijk fluor aan te brengen. Kindertandpasta bevat een aangepaste fluorconcentratie die verschilt naargelang van de leeftijd. De tandpasta van een kind onder de zes jaar bevat best niet meer dan 500ppm fluor (te koop bij de apotheek). Let erop dat uw kind de tandpasta niet inslikt.

Blootliggende tanden zijn onvermijdelijk als je ouder wordt

Niet waar
Er bestaan doeltreffende preventiemaatregelen en aangepaste behandelingen om dit probleem te voorkomen. Wie al vanaf jonge leeftijd zorg draagt voor zijn gebit, kan heel zijn leven lang gezonde tanden hebben.

Tandinfecties kunnen hartproblemen veroorzaken

Waar
De microben die voor tandinfecties zorgen kunnen in uw bloedsomloop terechtkomen en hartproblemen veroorzaken. Dat geldt vooral voor wie al een hartaandoening heeft.

Tandsteen legt je tanden bloot

Waar
Tandsteen is heel poreus en een echte broeiplaats voor microben. Als tandsteen niet regelmatig wordt verwijderd, kunnen de microben die in tandsteen wonen een ontsteking van het tandvlees veroorzaken, wat dan weer tot blootliggende tanden kan leiden.

Limonade, zelfs zonder suiker, is slecht voor je tanden

Waar
Alle zuurhoudende dranken (limonade, vruchtensap, citroensap…) demineraliseren de oppervlakte van het glazuur, waardoor de tanden minder bestand zijn tegen cariës. Drink dit soort dranken dus met mate.

Wie erg gevoelig is voor cariës gebruikt best een rietje, zodat het zuur zich niet in de volledige mond kan verspreiden.

Tandenborstels met harde haren hebben meer effect

Niet waar
Tandenborstels met harde haren verslijten het glazuur en beschadigen het tandvlees. Een tandenborstel moet dus zachte of eventueel medium haren hebben. Zorg ervoor dat de grootte van uw tandenborstel is aangepast aan uw mond, zodat u ook tot bij de achterste kiezen raakt.

Alle tandenborstels gaan maximaal drie maanden mee. Na die periode zijn ze niet meer hygiënisch en versleten. Tandartsen raden elektrische tandenborstels aan, omdat die een kleine kop hebben en veel draaiende bewegingen maken.

Hoe zit het met de elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel is op om het even welke leeftijd aan te raden. De draaiende bewegingen gebeuren automatisch, waardoor u maar twee minuten hoeft te poetsen met slechts heel weinig tandpasta. Let wel op: net als bij een klassieke tandenborstel moet u het kopje elke drie maanden vervangen.

Roken veroorzaakt cariës

Waar
Roken verzwakt het immuunsysteem, waardoor er in het speeksel van een roker meer bacteriën zitten die cariës veroorzaken. Het risico op cariës is dus hoger bij een regelmatige roker. Zware rokers hebben bovendien dikwijls minder speeksel.

Mijn kind heeft enkel melktanden, een bezoek aan de tandarts is niet nodig

Niet waar
Melktanden moeten net als blijvende tanden goed worden nagekeken en verzorgd. De infectie van een melktand kan gevolgen hebben voor de onderliggende blijvende tand. Een eerste tandartsbezoek plant u best al heel vroeg, al was het maar om uw kind aan de omgeving te laten wennen.

Melktanden hebben geen cariës

Niet waar
Melktanden kunnen net als blijvende tanden cariës hebben. De meeste cariës op melktanden worden echter slechts pijnlijk in latere stadia. Ernstige cariës bij melktanden kunnen de kiemen van de onderliggende blijvende tanden aantasten.

Het is dus belangrijk om die cariës te voorkomen. Dat kan door al op heel jonge leeftijd te beginnen met poetsen. Vanaf de leeftijd van drie of vier jaar is een jaarlijks tandartsbezoek aangewezen.

Bloedend tandvlees is ziek tandvlees

Waar
Tandvlees dat regelmatig bloedt, of dat nu spontaan of bij het poetsen gebeurt, wijst op een ontsteking of infectie, zelfs als u geen pijn voelt. Als u in dat geval niet snel de juiste verzorging krijgt, zal uw mond- en gebitshygiëne blijven verslechteren.

Het gezegde “een kind, een tand” is een fabeltje

Waar en niet waar
De hormonenhuishouding van een zwangere vrouw verandert ingrijpend, en dat verhoogt het risico op tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking kan dan weer tot parodontitis leiden. Die ontsteking van de weefsels die de tand ondersteunen, kan ervoor zorgen dat een tand uitvalt. Zorg aan het begin van een zwangerschap dus voor een goede mond- en gebitshygiëne. Laat ook al het tandsteen verwijderen.

Cariës zorgt voor een slechte adem

Waar
Cariës en tandvleesontsteking brengen een hardnekkige slechte adem met zich mee, maar halitose is vooral te wijten aan een opeenhoping van bacteriën in de uithoeken van het gebit, op de microvilli van de tong en op het slijmvlies. Die bacteriën scheiden vluchtige zwavelhoudende verbindingen af die stinken.

Dat gebeurt vooral ‘s nachts, omdat we dan minder speeksel aanmaken en weinig met onze mond bewegen. Er zijn ook nog andere problemen die de situatie verergeren: hormoonbehandelingen, maagaandoeningen, kno-infecties… De oplossing? Poets regelmatig uw tanden en ga daarbij ook zachtjes over uw tong. Vergeet ook niet te flossen en te spoelen met mondwater.

De ideale poetsbeurt!

Een poetsbeurt gebeurt idealiter minimaal twee keer per dag (‘s ochtends na het ontbijt en ‘s avonds voor het slapengaan). Tanden poetsen dient niet enkel om etensresten te verwijderen, maar ook om tandplak tegen te gaan en bacteriën terug te dringen.

Poetsen doet u van rood naar wit (van het tandvlees naar de tand) en niet te krachtig. Vergeet op het einde niet grondig te spoelen. Maak draaiende bewegingen, geen horizontale. Sla geen enkele tand over: elke tand moet aan elke zijde en minstens vijf seconden worden gepoetst.

Vijf seconden maal tweeëndertig tanden komt op iets minder dan drie minuten per poetsbeurt. Eindig met floss of met een borsteltje tussen de tanden, zodat ook de etensresten die tussen uw tanden vastzitten, worden verwijderd. Uw tandarts laat u graag zien hoe u het best poetst.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone