MRI? opgepast met tatoeages! - VivaGezond

MRI? opgepast met tatoeages!

Tatoeages zijn tegenwoordig een modefenomeen. Ze worden niet langer als ‘marginaal’ beschouwd. Dat kunnen we zien aan de tatoeagestudio’s die her en der opduiken, zowel in grote steden als in plattelandsdorpen. Ook celebrity’s deinzen er niet meer voor terug om een tatoeage te laten zetten en tonen ze met plezier. De gebruikte inkt is echter niet altijd even onschadelijk.

Sommige inktsoorten bevatten geleidende metaalpigmenten. Ongeveer 2,5mg per cm2 tekening – wat op zich niet veel is – maar toch genoeg om problemen te geven bij MRIonderzoeken.

Bovendien wekken de MRI-toestellen van de jongste generatie veel krachtigere magnetische velden op, van 3tesla ongeveer, of 3 tot 4 keer meer dan de oude. Die magnetische velden hebben een invloed op de kleinste ferromagnetische partikeltjes, dus ook op de partikels in de tatoeage-inkt. Die beginnen dan te trillen en op te warmen, en kunnen zo de weefsels errond verbranden. In zeldzame gevallen komen brandwonden van de eerste en de tweede graad voor. Frequenter worden zwellingen en een gevoel van opwarming gemeld. Het medische team kan daarop anticiperen door de huid samen te drukken met koude verbanden of een ijszak. Bovendien verstoren deze micropartikels het lezen of het interpreteren van de beelden (omdat er artefacten ontstaan).

De meeste kleine, gekleurde tatoeages vormen niet echt een probleem. Het zijn vooral de grote, zwarte tatoeages (rijk aan ijzeroxide) met ronde vormen die problemen kunnen geven.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone