Hoe weet ik of mijn hond overgewicht heeft? - VivaGezond

Hoe weet ik of mijn hond overgewicht heeft?

This post is also available in: Frans

De meest voorkomende voedselgebonden aandoening bij honden waarmee we als dierenarts te maken krijgen, is obesitas. Die is het gevolg van een onevenwicht tussen de voedselinname en de energiebehoeften van het dier. Aarzel niet om uw dierenarts te raadplegen bij de eerste tekenen van overgewicht!

Naar een gesprek met Dominique Place, dierenarts

Obesitas bij honden wordt vaak omschreven als een overgewicht van 15% of meer. Omdat er zoveel verschillende rassen en kruisingen bestaan, is het echter niet makkelijk om het ideale gewicht van een bepaalde hond te bepalen.

Om te weten of uw huisdier overgewicht heeft, kunt u best eens naar zijn lichaamsbouw kijken. Kunt u de ribben en de wervelkolom moeilijk voelen en is de ‘taille’ (flankholte) van de hond niet meer zichtbaar, dan heeft uw hond overgewicht. Als ook de buik duidelijk dik is, dan is de hond obees.

Ook als uw hond kortademig is en moeite heeft met inspanningen die hij vroeger probleemloos uitvoerde, zijn dat tekenen aan de wand. Uw dierenarts kan u ook waarschuwen tijdens een controlebezoek of vaccinatie.

Aarzel niet om uw hond regelmatig op de weegschaal te zetten en advies te vragen.

Dokter, is obesitas gevaarlijk voor mijn hond?

Hoe groter het overgewicht, hoe groter de kans op cardiovasculaire aandoeningen.

Obese huisdieren hebben vaak last van gewrichtsproblemen en moeilijk opstaan en springen. Vaak voorkomende aandoeningen zijn kruisbandfracturen, discushernia en heupdysplasie.

Deze gewrichtsaandoeningen veroorzaken een vicieuze cirkel: de hond zal de neiging hebben om minder te bewegen, en dat leidt tot overgewicht als zijn voeding niet wordt aangepast. Daarnaast kan overgewicht ook schadelijk zijn voor zijn bewegingsapparaat. Obese dieren – of dieren die te veel vet krijgen via de voeding – zijn ook vatbaarder voor infecties.

Wat moet ik doen als mijn hond obees is?

De behandeling van voedselgebonden obesitas bij gezonde honden steunt in principe op 3 dingen: de psychologische benadering van de eigenaar, lichaamsbeweging en een dieetbehandeling van het dier. Als de hond een ontembare eetlust heeft, kunnen we geneesmiddelen voorschrijven die de verzadiging regelen, tenminste in het begin van de behandeling en voor een korte periode.

Heel belangrijk is de psychologische benadering van de eigenaar van de hond. We moeten hem motiveren door hem de oorzaken en de schadelijke effecten van obesitas uit te leggen, alsook de voordelen van een goede gezondheid voor zijn huisdier. “Ik leg de baasjes altijd heel duidelijk uit wat het doel is van de behandeling”, zegt Dominique Place. “Ik zeg hoeveel kilo de hond zou moeten afvallen (intensiteit van het gewichtsverlies) en binnen welke tijd dat zou moeten gebeuren (streefgewicht in ‘x’ weken). Ook leg ik de nadruk op het belang van lichaamsbeweging. Daarmee kan de hond energie verbruiken en vermijden dat zijn spiermassa en botmineralen afnemen. De lichaamsbeweging moet geleidelijk aan worden opgevoerd. Iedere dag 30 minuten of 2 keer 15 minuten snelwandelen is aanbevolen.“.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone