Op school met allergieën - VivaGezond

Op school met allergieën

In een klas met 20 leerlingen of meer, lijden gemiddeld drie leerlingen aan een of andere allergie. De vzw Prévention des allergies en de Vlaamse vereniging Allergienet hebben de handen in elkaar geslagen om een campagne op nationaal niveau op poten te zetten.

Ze hebben een website ontwikkeld, www.allergieopschool.be, en in de scholen documentatie verspreid om de ouders en kinderen te helpen om allergieën op school beter onder controle te houden.

De stoffen die het vaakst voor allergische reacties zorgen (die noemen we allergenen) zijn boompollen of grasachtigen, voeding (zoals pinda’s, eieren of noten), dierenhaar, mijten en schimmels.

Bij lichte allergische reacties kunnen we antihistaminica en/of corticoïden toedienen. Vaak hebben leerlingen met allergieën die medisch worden opgevolgd dergelijke geneesmiddelen bij.
Bij een ernstige of heel ernstige allergie kan het nodig zijn om snel de EpiPen te gebruiken, of de spoeddiensten in te schakelen (112).

Dokter Elke De Wachter van het UZ Brussel herhaalt dat het belangrijk is om het publiek te sensibiliseren voor voedingsallergieën, want in Europa heeft 4 à 7% van de schoolgaande kinderen er last van.

De allergologe benadrukt ook dat anafylaxie moet worden voorkomen, want dat is “een plotse en ernstige allergische reactie, die tot de dood kan leiden”. In België blijft de EpiPen, waarmee je zelf adrenaline kunt inspuiten, de sleutel in een noodgeval. Het is ongelooflijk belangrijk om “leerkrachten, opvoeders en directeurs te leren om deze pen te gebruiken”, voegt ze nog toe.

Wilt u meer weten over allergieën op school en deelnemen aan een wedstrijd met uw klas?
Afspraak op www.allergieopschool.be

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone