Opgepast bij het plukken van paddenstoelen! - VivaGezond

Opgepast bij het plukken van paddenstoelen!

Twijfelt u, pluk dan geen paddenstoelen: sommige giftige paddenstoelen lijken immers sterk op eetbare varianten. Het veiligst is om de eigen oogst te laten identificeren door een vereniging voor mycologie (leer van de paddenstoelen) of door een apotheker.

Om de risico’s op besmetting tot het minimum te beperken, verdeelt u het best de verschillende soorten over afgescheiden manden of dozen. Was ook de handen na het plukken. Enkele hygiënemaatregelen moeten ook voorkomen dat de paddenstoelen te veel wijzigingen ondergaan voor de consumptie: bewaar de paddenstoelen niet in een plastic zak omdat die het verrottingsproces bevordert, maar bewaar ze fris in een koelkast.

Verder is het aangeraden hen nooit rauw te eten en hen ook in een redelijke hoeveelheid te verorberen, bij voorkeur in de tijd gespreid en nadat ze voldoende gegaard zijn.

De gevolgen van een vergiftiging ten gevolge van de consumptie van niet-eetbare paddenstoelen kunnen ernstig zijn: ernstige spijsverteringsproblemen, nierproblemen, aandoeningen van de lever die een transplantatie noodzakelijk kunnen maken, zelfs overlijden. De symptomen kunnen variëren: beven, duizeligheid, gezichtsproblemen, misselijkheid, braakneigingen, enz. Ze duiken meestal op minder dan twaalf uur na de consumptie, soms ook later. Duikt een van deze symptomen op, neem dan zo snel mogelijk contact op met het Antigifcentrum (070 245 245).

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone