Oplossing voor een slechte adem? - VivaGezond

Oplossing voor een slechte adem?

This post is also available in: Frans

Stinkende adem of halitose, een taboeonderwerp, kan een heus complex veroorzaken en tot spot of familiaal en sociaal isolement leiden. Ontdek de oorzaken en oplossingen en maak definitief een eind aan dit delicate probleem.

De belangrijkste oorzaken vinden we in de mond

In meer dan 85% van de gevallen van halitose vinden we de oorzaak in de mond. Het kan gaan om gingivitis* (tandvleesontsteking), parodontitis (ontsteking van het steunweefsel rond de tanden, het parodontium), een gaatje, een tandabces, candida (schimmelinfectie) of een droge mond. In 5% van de gevallen betreft het een NKO-aandoening (verstopte neus, lopende neus…) en in 3% van de gevallen gaat het om een amandelontsteking. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, spelen maagklachten slechts in 1% van de gevallen een rol. Andere oorzaken van een slechte adem hebben te maken met voeding (look, uien, eiwitrijke voeding), levensstijl (onvoldoende mondhygiëne, roken, koffie, alcohol, stress), hormonale schommelingen (sommige vrouwen klagen over een slechte adem tijdens hun menstruatie) en bepaalde geneesmiddelen.

Over het algemeen is een slechte adem in de ochtend normaal en van voorbijgaande aard. De spieren van de tong en wangen rusten tijdens de slaap en de speekselafscheiding vermindert, waardoor bacteriën zich makkelijker kunnen ontwikkelen.

De schuldigen?

Sommige bacteriën spelen een rol bij halitose. Ze stapelen zich op de tong op, waar ze vluchtige zwavelverbindingen (VZV’s) produceren. Deze zwavelgassen hebben een zeer onaangename geur, zoals van rotte eieren of kool.

Bij wie?

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven last hebben van een slechte adem, zelfs kinderen. Bejaarden of zieken hebben er meer last van, omdat ze vaak minder speeksel produceren of tandvleesproblemen hebben, waardoor de bacteriën stagneren. In geval van een kunstgebit is het erg belangrijk om het ‘s nachts uit te doen, het te reinigen en te desinfecteren.

Stop de agressie

Doordat de tanden slechts 25% van de mond uitmaken, volstaat tanden poetsen alleen soms niet om alle slechte kiemen in de mond te verwijderen, zelfs niet als we perfect poetsen. Er blijven ook bacteriën achter in de keel, op de tong en in de ruimtes tussen de tanden, waar we met een tandenborstel moeilijk bij kunnen. Mondwater, tandflos en interdentale borsteltjes maken de poetsbeurt compleet. Tongschrapers zijn erg nuttige hulpmiddelen om de tong te reinigen en het tongbeslag te verwijderen dat de slechte geur veroorzaakt.

Oplossingen voor een slechte adem

Tal van producten in de vorm van sprays, tabletten, mondwater of kauwgom op basis van menthol maskeren tijdelijk de slechte geur. Andere producten neutraliseren actief de slechtruikende zwavelverbindingen in de mond in plaats van de geur alleen te maskeren. Sommige voorkomen zelfs gedurende 12 uur een slechte adem. Ze kunnen ook fluor bevatten om het tandglazuur te beschermen.
Vraag aan uw apotheker welk product u het beste kunt kiezen om uw slechte adem te verhelpen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone