Het ABC van vrouwelijke kwaaltjes - VivaGezond

Het ABC van vrouwelijke kwaaltjes

This post is also available in: Frans

Vrouw zijn betekent leren luisteren naar je lichaam om de belangrijke fasen in het leven sereen door te maken. Het is anticiperen op de kleine kwaaltjes voordat het echte ziekten worden. Anticonceptie, cystitis, borstkanker… Wetenschappelijke experts en artsen van de Patiëntenkrant beantwoorden uw meest intieme vragen. Het abc van kleine en grote kwaaltjes die het leven van een vrouw kunnen tekenen.

A van alcoholisme in het vrouwelijk

Voor dezelfde leeftijd, hetzelfde gewicht en dezelfde hoeveelheid alcohol is de alcoholconcentratie in het bloed van een vrouw vaak hoger dan die van een man.

Het enzym dat betrokken is bij het alcoholmetabolisme is minder actief bij vrouwen dan bij mannen, waardoor het lichaam van een vrouw alcoholhoudende dranken minder snel elimineert.

Tijdens de zwangerschap kan zelfs een matige alcoholconsumptie aan de basis liggen van het foetaal alcoholsyndroom, een syndroom met zowel lichamelijke symptomen (zoals lengte en gewicht onder het gemiddelde, en een kleinere schedel) als neurologische stoornissen met mentale achterstand en hyperactiviteit.

Ook bij vrouwen die borstvoeding geven moet de alcoholconsumptie bij voorkeur tot nul worden herleid omdat de ontwikkeling van de baby kan worden beïnvloed door zeer lage hoeveelheden alcohol.

C van herhaaldelijke cystitis

Een gewone cystitis of blaasontsteking is de voornaamste oorzaak van urineweginfecties bij vrouwen (80%): de infectie moet worden behandeld door een arts.

De symptomen?

Hevige plasdrang en een branderig gevoel tijdens het urineren.

De belangrijkste schuldige?

De bacterie Escherichia coli. Prof. Philip Van Kerrebroeck, diensthoofd Urologie in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht, benadrukt: “Er moet een urinekweekje worden gemaakt bij elke vrouw met recidiverende cystitis om na te gaan over welke bacterie het precies gaat en om het type resistentie te bepalen”.

Vroeger werd een blaasontsteking behandeld met een antibioticakuur van 10 dagen. Tegenwoordig worden kortere behandelingen (drie dagen) voorgeschreven of monodoses met gerichte antibacteriële middelen. Cranberry of veenbes (Vaccinium macrocarpon fructus) is dé plant om terugkerende urineweginfecties te voorkomen. De proanthocyanidines in de plant verminderen de vasthechting van E. Coli aan de blaaswand.

Ook de consumptie van vruchten rijk aan vitamine C is belangrijk, net als dagelijks anderhalve liter water drinken. Kies ook voor katoenen in plaats van synthetisch ondergoed (en verschoon dit dagelijks!). Als de recidieven frequent zijn (meer dan vier per jaar), moeten wellicht aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd.

Vergeet niet om uw arts te wijzen op het terugkerende karakter van de infectie!

Bekijk het integrale artikel hier

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone