Recept: peer tatin - VivaGezond

Recept: peer tatin

This post is also available in: Frans

Ingrediënten voor 4 personen

–    2 grote of 3 kleinere peren naar keuze

–    20g boter

–    1 el honing

–    sap van ½ citroen

–    1 rol bladerdeeg

Bereiding

Meng de honing en het citroensap in een grote kom.

Snijd de peer in fijne partjes, pellen hoeft niet, en leg de partjes in de kom met het citroensap.

Meng de partjes voorzichtig met het citroen-honingmengsel, het gemakkelijkst is dit met de handen te doen.

Verwarm de oven voor op 180°C, zet er even de taartvorm in met de boter zodat die zacht wordt

Strijk de boter uit over de taartvorm en leg er de peerpartjes spiraalgewijs in, elkaar iets overlappend.

Leg het uitgerolde deeg over de taartvorm en steek de deegrand naar binnen.

Bak 40min op 160°C in de oven.

Bedek de taartvorm met een schotel en draai om, wacht even tot de vruchten de taartbodem loslaten alvorens de taartvorm voorzichtig te verwijderen.

Dien warm of lauw op, eventueel met een bolletje vanilleijs.

Tip

In deze tatin wordt veel minder boter gebruikt dan in het klassieke recept. Het fruit kan daardoor wat aan de vorm plakken, maar door ze voorzichtig los te maken met behulp van een spatel lukt het met heel wat minder vet. Voor een nog lichtere versie kan u het deeg uitrollen met een deegrol of fles en de overhangende deegranden wegsnijden.

Voedingswaarden per portie – referentie-innames %

Energie 1.411kJ / 336kcal – 17%

Vetten 17,7g – 27%

Koolhydraten 37,8g – 14%

Eiwitten 4,1g – 7%

Vezels 4,0g – 13%

Per 100g: 718kJ / 172kcal

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone