Rillingen, koorts, hoofdpijn… misschien is het wel griep? - VivaGezond

Rillingen, koorts, hoofdpijn… misschien is het wel griep?

De meest recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) tonen aan dat de griep aan een opmars bezig is. Zelfs al is het nog te vroeg om te spreken van een epidemie, toch is het nuttig om de symptomen te herkennen. Wordt de diagnose bevestigd, blijf dan thuis!

Hoe herkennen we de symptomen van griep?

– Brutaal begin: spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, hoesten, algemeen malaisegevoel
– Hoge koorts (hoger dan 39°) en rillingen
– ‘Griep V’: de koorts daalt tijdelijk tijdens de vierde dag om daarna op dag vijf en zes terug te stijgen en vervolgens te verdwijnen
– Sterke vermoeidheid
– Diarree en braakneigingen kunnen opduiken

Hoe evolueert de griep?

Griep kent bij de meeste mensen een gunstig verloop. Na een dag of vijf verdwijnen de meeste symptomen. Vermoeidheid en hoest kunnen langer aanhouden. Tot de complicaties behoren vooral ademhalingsinfecties, voornamelijk op de longen. Vooral zwakkere personen zijn hier het slachtoffer van: mensen ouder dan 65 jaar, kinderen jonger dan een jaar, mensen met een chronische aandoening (longen, hart, nieren of metabolime) of met een immuundeficiëntie.

U bent besmet: blijf thuis!

Men wordt met griep besmet via microdruppeltjes afkomstig van een hoest- of niesbui. Laten we daarom de elementaire hygiëneregels nog eens overlopen: was steeds je handen, snuit in een papieren zakdoek en gooi die vervolgens weg! Nog een goede raad: hou afstand van besmette mensen. Het volstaat dat dragers van het virus gedurende drie tot vijf dagen binnenshuis blijven om de verspreiding van de griepepidemie met 75% te verminderen.

Zelfs wanneer slechts de helft van de mensen met griep thuis blijft, daalt het aantal griepgevallen met 49%. Spijtig genoeg duiken de symptomen van griep pas de derde dag na besmetting op, terwijl het risico op besmetting het grootst is op de tweede dag en verdwijnt tussen de vierde en de zevende dag. Men besmet de mensen in zijn omgeving dus nog alvorens men weet dat men zelf besmet is met het griepvirus.

Welke behandeling bestaat er?

– Blijf in bed gedurende minstens 48 uur! Dat is absoluut noodzakelijk!
– Drink regelmatig water of een warme drank.
– Laat de koorts dalen door middel van koortswerende middelen (paracetamol, acetylsalicylzuur, ibuprofene). De vaak hoge koorts is beter onder controle te krijgen door de inname van meerdere doses per dag, met een tussentijd van vier tot zes uur. Vraag raad aan uw apotheker.
– Een behandeling met antibiotica is zinloos. Uw arts schrijft die geneesmiddelen voor in ernstige gevallen en voor de behandeling van een bijkomende bacteriële infectie, zoals een pneumonie of een oorontsteking bij kinderen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone