Sensoa doorbreekt taboe rond ‘eerste keer’ - VivaGezond

Sensoa doorbreekt taboe rond ‘eerste keer’

Tijdens de week van 6 tot 10 maart vindt de Week van de Lentekriebels plaats, een initiatief van Sensoa dat iedereen die met jongeren werkt, aanspoort om vorming te geven over het thema ‘Relatie en seksualiteit’.

“Een goede relationele en seksuele vorming valt namelijk niet te onderschatten”, stelt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. De campagne, een initiatief van Sensoa, wordt voor de 13e keer georganiseerd met als centraal onderwerp ‘succesvol beslissen over de eerste keer’.

To the rescue!

Een beetje hulp om juiste keuzes te maken bij ‘de eerste keer’, is dus meer dan welkom. Eerste keer seks, eerste keer verliefd, eerste relatie, eerste keer kussen, … Jongeren blijken hierover heel wat vragen te hebben.

Hun omgeving probeert daarbij te helpen, maar geeft daarom niet altijd de juiste informatie mee. Jongeren leren tijdens de puberteit op een andere manier met elkaar omgaan. Daarnaast zijn ideaalbeelden in de media onrealistisch om na te streven.

Leraren kunnen hun leerlingen helpen door relationele en seksuele vorming te geven in hun klas. Daarvoor werkte Sensoa lestips en lesvoorbereidingen uit, maakte een affiche annex werkvorm, en stelt cijfers en extra pedagogisch materiaal ter beschikking via de website van Week van de Lentekriebels.

Seksuele gezondheid

Jongeren die een relationele en seksuele vorming op maat kregen, ervaren een positieve ‘eerste keer’. Diezelfde jongeren hebben minder vaak te maken met een soa-besmetting, seksueel overschrijdend gedrag of een ongeplande zwangerschap. Dat beweert het rapport “HBSC 2014: Seksuele gezondheid bij jongeren”.

Opvallend is dat zij gemiddeld later voor het eerst seks hebben dan anderen. Een latere eerste keer betekent natuurlijk niet noodzakelijk een betere eerste keer, maar geeft de kans om na te denken over wat de jongere zelf wil en om zich voor te bereiden.

Bekijk hier de infografic met feiten en cijfers over ‘de eerste keer’.

Bron: Sensoa

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone