Slapen voor een bruisender seksleven! - VivaGezond

Slapen voor een bruisender seksleven!

This post is also available in: Frans

Slapen is naast eten, drinken en seksueel gedrag, één van onze basisbehoeften. En deze vier behoeften zijn essentieel voor ons evenwicht. En toch… slapen we te weinig! Dit slaapgebrek kan aan de oorzaak liggen van verschillende gezondheidsproblemen: stress, gewichtstoename, depressie… 

De slaap- en seksuele functies zijn onderling verbonden

Bepaalde slaapstoornissen, zoals slaapapneu, kunnen aanleiding geven tot specifieke seksuele disfuncties zoals erectiestoornissen. Daarnaast kan een slechte slaapkwaliteit, zoals het geval is bij slapeloosheid, een impact hebben op het humeur en het libido.

Ten slotte bestaan er interessante onderzoeken die aantonen dat seksuele activiteit, en meer specifiek het orgasme, een positieve invloed kan hebben op de inslaaptijd, het doorslapen en de slaapkwaliteit.

Internationale Dag van de Slaap

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Slaap hebben de Wereldorganisatie van de slaapgeneeskunde (World Association of Sleep Medicine, WASM) en de BASS (Belgian Association for Sleep Medicine and Sleep Research) besloten om de aandacht te leggen op de onderkende verbanden tussen seksualiteit en slaap.

De slaapeenheden van het CHU Brugmann (Université libre de Bruxelles) en het UZ Brussel (Vrije Universiteit Brussel) hebben onlangs een onderzoek gestart waarbij met behulp van een aantal vragenlijsten gepeild werd naar de slaapkwaliteit en het seksueel functioneren bij patiënten die zich aanmelden voor een slaaponderzoek.

Uit preliminaire resultaten blijkt dat vermoeidheidsklachten overdag of een niet-recupererende slaap ’s nachts significant gecorreleerd zijn met seksuele disfuncties.

Slaapt u slecht? Praat erover met uw arts zodat uw seksleven een echt genot blijft!  

Bron: Perscommuniqué ULB
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone