Spermatozoïden meer in vorm in de winter... - VivaGezond

Spermatozoïden meer in vorm in de winter…

De geboortecurves tonen het duidelijk aan: in de zomer en de herfst worden er meer kinderen geboren. 

Vertrekkend vanuit de veronderstelling dat deze variatie een gevolg is van een seizoensgebonden verschil in de mannelijke fertiliteit, onderzochten Israëlische onderzoekers meerdere duizenden spermastalen. Ze besluiten in het tijdschrift American Journal of Obstetrics and Gynecology dat de kwaliteit van het sperma optimaal is in de winter.

De analyse die de onderzoekers uitvoerden op 6.455 stalen verzameld tussen 2006 en 2009, stelde hen in staat de belangrijkste criteria voor de kwaliteit van het sperma te evalueren: concentratie, mobiliteit en morfologie van de spermatozoïden.

Resultaat: het gemiddelde volume van het verzamelde zaad blijft het hele jaar door stabiel, maar de gemiddelde concentratie van spermatozoïden varieert sterk. De concentratie is maximaal tussen december en maart, en neemt vervolgens af tot in september. Vanaf dan neemt de concentratie opnieuw toe. Nog tijdens de periode van december tot maart is het percentage zeer mobiele spermatozoïden maximaal en is het percentage anomalieën het laagst.

De piek in de geboortecijfers tijdens de zomer en de herfst werd al langer waargenomen. Als verklaring werden dan vaak seizoensgebonden fluctuaties in de kwaliteit van het sperma naar voor geschoven.

Deze studie laat toe deze hypothese te bevestigen op basis van een groot staal personen. De fertiliteit van een koppel hangt uiteraard niet enkel af van de kwaliteit van het sperma. Verschillende andere factoren spelen een rol bij de conceptie. Dat er meer baby’s  gemaakt worden in de winter kan eveneens toe te schrijven zijn aan de lange nachten, aan de lagere temperaturen of nog aan de eindejaarsfeesten.

Het recordaantal bevallingen wordt steeds bereikt rond 22 september, ofwel negen maanden na de start van het nieuwe jaar.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone