‘Tournée Minérale’ voor iedereen… - VivaGezond

‘Tournée Minérale’ voor iedereen…

This post is also available in: Frans

Geen druppel alcohol meer drinken, en dat een hele maand lang? Het is niet alleen een persoonlijke uitdaging, maar ook een gezondheidstrend, een idee dat de laatste jaren steeds meer opgang maakt. De Stichting tegen Kanker en de Vlaamse vzw VAD, gespecialiseerd in verslavingspreventie, besloten om dit enthousiasme aan te grijpen en er concreet vorm aan te geven. Samen lanceren ze ‘Tournée Minérale’, een nieuwe sensibiliseringscampagne rond alcohol.

Het startschot wordt gegeven op 1 februari! December en januari zijn immers traditioneel maanden van overdaad waarin vooral het alcoholverbruik een piek bereikt. Februari is dus het ideale moment voor een detoxkuur, zodat we het jaar kunnen starten in topvorm. Want hoeft het nog gezegd? Alcohol drinken is niet zonder gevaar, ook als we er niet mee overdrijven!

Alcohol neemt in ons leven een steeds belangrijker plaats in, maar het is geen onschuldige drank. Vaak ligt ze aan de oorsprong van lichamelijk en emotioneel lijden. “Alcoholisme is een ziekte die iedereen kan overkomen! De geleidelijke verschuiving naar die afhankelijkheid gebeurt niet op één dag tijd maar stap voor stap, het ene glas na het andere!”, aldus psychiater Raymond Gueibe.

Meer dan de helft van de bevolking drinkt meer dan 11 glazen per week, en daar maakt de Stichting tegen Kanker zich zorgen over. Alcohol heeft immers een impact op ongeveer 200 verschillende aandoeningen. “Alcohol drinken wordt geassocieerd met een hoger risico op verschillende soorten kanker: mond- en keelkanker, larynxkanker, oesofagiale kanker, leverkanker, borstkanker (bij vrouwen) en colorectale kanker (bij mannen)”, zegt dr. Didier Vander Steichel, medisch directeur van de Stichting tegen Kanker. “In de ontwikkelde landen is alcohol de oorzaak van 3% tot 10% van de overlijdens door kanker”. Alcohol tast ook de levenskwaliteit aan. Denk maar aan slaap- en geheugenstoornissen, relatieproblemen, verslaving, enz. En dan hebben we het nog niet over de veiligheid, zowel op de weg als bijvoorbeeld op het werk. Vandaar dus het initiatief om het een maand lang zonder te doen. Maar kan deze geheelonthouding in één maand tijd echt een impact hebben op de gezondheid? Ja! Volgens een recente Britse studie heeft een maand lang geen alcohol drinken merkbare heilzame effecten: minder hoge bloeddruk, betere slaapkwaliteit, beter concentratievermogen, daling van het risico op diabetes, gewichtsverlies en zelfs ‘herstel’ van de lever.

Om de uitdaging aan te gaan, kunt u zich inschrijven, alleen of in team, op www.tourneeminerale.be! Om het u wat makkelijker te maken is het raadzaam om supporters zoeken, de recepten voor mocktails, smoothies of fruitwater uitproberen en wat meer te bewegen en gezonder te eten. Het doel van deze campagne is immers dat we ons bewust worden van ons eigen alcoholverbruik – ook als we niet overdrijven – en opnieuw leren om zonder alcohol te leven door nieuwe smaken te ontdekken!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone