Uitwendige 3D hartonderzoeken mogelijk dankzij ECG vest - VivaGezond

Uitwendige 3D hartonderzoeken mogelijk dankzij ECG vest

This post is also available in: Frans

De FDA heeft onlangs toestemming gegeven om een systeem op de markt te brengen dat het hart uitwendig via 3D beelden in kaart brengt. Dat is mogelijk dankzij een ECG vest die de oorsprong van hartritmestoornissen lokaliseert.

De vest, die maar liefst 252 elektroden bevat, wordt gebruikt om gedetailleerde elektrische signalen van de huidoppervlakte te verzamelen. De verzamelde gegevens en het resultaat van de CT scan vormen een 3D beeld van het hart en tonen haar elektrische activiteit.

De ECG vest omsluit het bovenlichaam van de patiënt en toont voortdurend en simultaan een kaart van beide atria en ventrikels. De 3D hartkaarten worden verwezenlijkt terwijl één hartslag wordt opgevangen en brengt zo razendsnel de hartritmes in kaart.

De cartografie van het hart gebeurt gewoonlijk via een katheter maar dat brengt risico’s, kosten en ongemak met zich mee. Het nieuwe apparaat is makkelijk te gebruiken en kan naast het bed van de patiënt of in een dokterspraktijk kunnen gebruikt worden.

De vest, die op de markt werd gebracht in de Verenigde Staten door Medtronic, werd getest op een 1600tal patiënten in Europa en de VS. Meer dan 120 wetenschappelijke tijdschriften wijdden er reeds publicaties aan.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone