Urineverlies: praat erover! - VivaGezond

Urineverlies: praat erover!

Urineverlies is doorgaans een taboe-onderwerp. Nochtans heeft één vrouw op twee er last van. Urine-incontinentie treft vrouwen van alle leeftijden en socio-economische klassen, met steeds een negatieve impact op de levenskwaliteit. Zelfs bij ernstige incontinentie en terwijl ze weten dat er behandelingen bestaan, zoeken vele vrouwen geen medische hulp bij hun huisarts. Jammer, want er bestaan doeltreffende oplossingen.

Verschillende soorten incontinentie

Urine-incontinentie bij een inspanning is een mechanisch probleem. Dit wordt veroorzaakt door de verzwakte spieren van het perineum en de sluitspier die de blaas gesloten houden en verhinderen dat er spontaan urine uitloopt. Wanneer deze spieren hun functie niet meer naar behoren uitoefenen, kan een verhoogde abdominale druk (hoesten, niezen, fysieke inspanning, lachen) leiden tot urineverlies.
Urine-incontinentie ten gevolge van een hyperactieve blaas manifesteert zich door steeds dringend te moeten plassen zonder het te kunnen ophouden. De blaas ontspant zich te vroeg en zonder reden. Resultaat: een zeer storend gevoel van plots dringend te moeten plassen. Achter deze hyperactiviteit van de blaas kan een ziekte schuilgaan: urine-infectie, poliep, steen in de blaas, vaginale infectie of neurologische aandoeningen.

Het onderscheid tussen deze twee types van incontinentie is belangrijk voor de arts (soms kunnen beide vormen van de ziekte voorkomen), en zal bepalend zijn voor de meest geschikte behandeling: geneesmiddel, revalidatie of chirurgie.

De juiste reflexen!

  1. Niet roken! Roken verhoogt het risico op elke vorm van urine-incontinentie.
  2. Het gewicht onder controle houden. Overgewicht verhoogt de druk op de blaas en vergroot dus de risico’s op urineverlies bij inspanning.
  3. Niet te veel koffie, thee, frisdrank, witte wijn of champagne drinken. Deze dranken stimuleren immers de blaas.
  4. Voorkom constipatie door veel vezels, fruit en groenten te eten.

Het perineum laten werken, levenslang!

  • Span je perineum dagelijks gedurende zes seconden op terwijl je blijft ademen, vijf maal na elkaar, en verleng de opspanningstijd geleidelijk tot 12 seconden.
  • Span het perineum gedurende de dag regelmatig op tijdens het traplopen, het optillen van een pakket, het wachten op de bus, het drinken van een koffie, aan de telefoon…
  • Niet overdrijven met sporten die het perineum verzwakken: trampoline, step, aerobic, basket…

Wanneer revalidatie nodig is

Wanneer urineverlies optreedt, is het eerste wat men moet doen erover praten met een arts. Naargelang het type incontinentie kan perineale revalidatie voorgesteld worden. Deze behandelingen worden gegeven door gespecialiseerde kinesisten die de spieren laten werken en de persoon aanleren deze oefeningen dagelijks zelf uit te voeren.

Elke vrouw moet de tonus van het perineum onderhouden, dit zou een reflex moeten worden. In geval van ernstige incontinentie kan een reëducatie van de perineale spieren in combinatie met speciale oefeningen het geheel van de spiergroepen versterken. Eventueel aangevuld met extracorporale elektrische magnetische stimulatie. Perineale reëducatie wordt vaak aangeraden aan vrouwen die last hebben van urineverlies maar stimuleert ook het perineum. Sterkere perineale spieren betekent ook een sterkere vagina. Dit bevordert de beleving tijdens de seksuele betrekkingen en het orgasme.

Het taboe van urineverlies is voorbij, aarzel dus niet om erover te spreken met uw huisarts of gynaecoloog.

Bepaalde geneesmiddelen in combinatie met reëducatie verminderen het urineverlies of doen het verdwijnen. Als deze behandelingen niet slagen, kan uw arts chirurgie overwegen, waarbij een bandje wordt geplaatst onder de urethra, aan het uiteinde van de blaas.

In afwachting van beterschap, droog blijven…

Urinebescherming is een uitstekende noodoplossing voor urine-incontinentie.?Superabsorberende beschermingsmiddelen verhinderen dat de urine aan de oppervlakte komt en beschermen de huid door middel van een niet-geweven stof. De meeste beschermingsmiddelen zijn voorzien van een systeem dat de ontwikkeling van geuren beperkt. Maandverband is niet geschikt voor urineverlies. Er is een groot verschil tussen urineverlies en maandstonden: urine is vloeibaarder en kan in grotere hoeveelheden en onregelmatig vloeien, terwijl maandstonden dikker zijn en geleidelijker vloeien.

Ook mannen!

Urine-incontinentie is een probleem dat vooral voorkomt bij vrouwen, maar ook sommige mannen hebben er last van. Andere symptomen worden geassocieerd met urineverlies: minder krachtige straal, moeten plassen tijdens de nacht, moeilijkheden om te plassen…

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone