Van kop tot teen mooi en gezond! - VivaGezond

Van kop tot teen mooi en gezond!

Last van nagels die vergelen, vervormen, loskomen…? De kans is groot dat het om schimmelnagels gaat. Uw dermatoloog kan de boosdoener identificeren en efficiënt behandelen.

Discrete symptomen

De eerste tekenen van een onychomycose of schimmelnagel zijn veranderingen van kleur en structuur. De nagel verliest zijn glans, wordt dof en vergeelt. Zonder behandeling zal hij ook dikker worden, loskomen en broos en poreus worden. De dermatoloog zal de diagnose bevestigen aan de hand van een klinisch onderzoek en een laboratorium­onderzoek van een stukje nagel. Onder de microscoop kan de boosdoener snel worden opgespoord! Heel vaak gaat het om een schimmel, meer bepaald een dermatofyt.

Hoogst besmettelijk

De sporen van dermatofyten zijn met het blote oog niet te zien. Ze worden doorgegeven via zwembaden, sauna’s, douches, kleedkamers, besmette schoenen… Sterk als ze zijn kunnen ze lange tijd overleven in handdoeken, sokken, kousen of op matten of vloeren. Kleine nagelwondjes, gesloten schoenen of laarzen, een slechte teenpositie, overmatig transpiratievocht, diabetes… zijn factoren die een schimmelnagel kunnen bevorderen, maar een gepaste hygiëne kan al helpen om ze te voorkomen.

Langdurige behandeling die u strikt moet volgen!

Schimmelnagels genezen nooit vanzelf. Zonder behandeling zal de nagel steeds meer vervormen. En dat is niet alleen lelijk, maar heeft ook functionele gevolgen. U moet vooral opletten dat u geen andere personen besmet. Verschillende behandelingen kunnen de schimmel tegenhouden en ervoor zorgen dat de zieke nagel wordt vervangen door een gezonde. Teennagels groeien ongeveer 1mm per maand, wat betekent dat de behandeling lang duurt. Vaak duurt het 6 tot 12 maanden voordat de schimmelnagel genezen en de nagel weer gezond is! Als de nagel niet voor meer dan 1/3 distaal aangetast is, krijgt u een lokale behandeling voorgeschreven en moet u na 3 maanden weer op controle. Bij een grotere aantasting wordt onmiddellijk een orale behandeling gestart. In sommige indicaties wordt de schimmel met de laser behandeld aan een temperatuur van minstens 60°C.

Een nieuwe generatie behandelingen in de apotheek

Deze producten bevatten ureum dat de nagel hydrateert en de integriteit van de nagelplaat verbetert. Ze veranderen het micromilieu van de nagel en maken de buitenste lagen van de nagelplaat weer mooi glad. Toch zijn het geen agressieve producten. Ze verbeteren ook het uitzicht van de nagels en houden ze in goede staat. In de apotheek vindt u behandelingen die de schimmel vernietigen en al na 2 weken een zichtbaar resultaat opleveren.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone