Veneuze insufficiëntie - VivaGezond

Veneuze insufficiëntie

This post is also available in: Frans

Warmte en zomer zijn vaak synoniem voor zware benen. Veneuze insufficiëntie is echter een chronische ziekte die zich het hele jaar door manifesteert. Geen probleem om licht over te gaan…

Wat is veneuze insufficiëntie?

Deze ziekte wordt gekenmerkt door het slecht functioneren van de kleppen, een soort van kleine terugslagkleppen die normaal verhinderen dat het bloed terugstroomt naar de benen. Wanneer deze kleppen niet goed werken, stroomt het bloed naar beneden en meer bepaald in de kleine aders (veneuze stase). Deze bloedstagnatie verzwakt de aderwand.

De symptomen van veineuze insufficiëntie zijn uiteenlopend en afhankelijk van de ernst van de aandoening: zware benen, gezwollen enkels en kuiten vooral ’s avonds, tintelingen, krampen, rusteloze benen ’s nachts, pijn. Spataders zijn de meest voorkomende complicatie die wordt veroorzaakt door veineuze insufficiëntie. In bepaalde zeldzame maar ernstigere gevallen kan veineuze insufficiëntie leiden tot flebitis, dit is de vorming van een bloedklonter in een ader.

Wat zijn de risicofactoren?

Vooral vrouwen worden getroffen door veineuze insufficiëntie en het risico neemt toe met de leeftijd. Erfelijkheid is een belangrijke bepalende factor maar ook hormonale veranderingen bij vrouwen tussen de puberteit en de menopauze spelen een rol, net als bepaalde slechte gewoonten (stilstaan, zitten, blootstelling aan warmte) en overgewicht.

Vijand nummer 1: de warmte

Met alle respect voor de liefhebbers van een lang warm bad, sauna… om veineuze insufficiëntie niet te verergeren, kan men het best wegblijven van warmtebronnen (zon, vloerverwarming). Zet ook een kruis over epilatie met warme was.

Een goede tip: besprenkel de benen met koud water ’s morgens en ’s avonds, vooral in de zomer.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone