Verhoogt integrale epilatie het risico op infectie? - VivaGezond

Verhoogt integrale epilatie het risico op infectie?

This post is also available in: Frans

Integrale epilatie is tegenwoordig in de mode! Dit is echter niet zo onschuldig en hygiëne is hierbij zeer belangrijk.

De voordelen?

Integrale epilatie (ook ‘Brazilian wax’ genoemd) verwijdert alle haartjes van de bikinilijn. Exit haren op de schaamheuvel, aan de binnenkant van de dijen, op de grote en de kleine schaamlippen maar ook ter hoogte van de bips! Epilatie is hygiënischer, esthetischer en nauwkeuriger en zorgt een hele zomer lang voor een uitgesneden bikinilijn op het strand! Aanhangers benadrukken ook het verhoogde genot en plezier tijdens het liefdesspel en de seks. Dit verklaart wellicht de echte populariteit van deze techniek!

Waarom haartjes?

De haartjes op deze intieme plaatsen kunnen overbodig lijken maar ze vormen een barrière tegen microben en infecties in deze zone. Als ze geëpileerd worden, kunnen ze niet langer beschermen tegen externe agressies. Er kunnen dan mycose, vulvovaginitis, cystitis en andere vaginale aandoeningen optreden.

Te meer omdat het slijmvlies op deze plaats kwetsbaarder en vochtiger is en dus sneller vatbaar is voor bacteriële infecties. Door wrijving van onderkledij of broeken tegen deze zone kan de blootgestelde huid gemakkelijk aangetast worden en irriteren.

Technisch aspect, verschillende methoden, al dan niet definitief

Er bestaan verschillende methoden om komaf te maken met intieme haartjes. Een epileerpincet of scheermesje kan worden gebruikt maar zijn eerder af te raden. Dit is een langdurig en lastig karwei en kan microsneetjes veroorzaken die infecties, puistjes en zelfs abcessen tot gevolg kunnen hebben. Ook niet te vergeten is dat de haartjes na 3 à 4 weken terug doorkomen.

Was is de meest doeltreffende methode maar ook de meest pijnlijke. Het wordt aangeraden om dit te laten doen door een schoonheidsspecialiste. Er kunnen ook puistjes, abcessen of follikels optreden.
De meest gebruikte en verspreide techniek blijft laserepilatie, die absoluut moet worden uitgevoerd door een dermatoloog en onomkeerbaar is.

Deze definitieve en pijnloze techniek vernietigt door middel van een laser de melanine die de haartjes kleurt. Ze is echter niet geschikt voor iedereen, met name niet voor matte en zwarte huid.

Epilatie, risico op overdracht van infecties op de partner?

Microsneetjes en andere kleine letsels van de huid door epilatiepraktijken bevorderen de overdracht van infecties. Dit benadrukt een publicatie die onlangs verscheen in het tijdschrift Sexually Transmitted Infections.

Het gaat meer bepaald om het virus molluscum contagiosum, dat verantwoordelijk is voor kleine uitwassen van goedaardige huid die bovendien seksueel overdraagbaar zijn. Scheren heeft de meeste kans op microletsels en lijkt de gemakkelijkste manier voor virussen om het lichaam te besmetten, maar epilatie met was evenzeer: door de volledige haren uit te trekken, inclusief de bulbus, laat ze in de huid een ideale toegangsweg achter.

Bovendien zou het molluscum contagiosum-virus niet het enige zijn dat profiteert van deze buitenkans om toe te slaan. Andere virussen of bacteriën zijn hier ook bij betrokken!

Als er haar is om de schaamstreek te beschermen, is daar een goede reden voor: bacteriële of virale besmettingen vermijden. Een uitgesneden epilatie is mogelijk maar de schaamstreek moet idealiter beschermd blijven”, aldus dokter gynaecoloog Bohbot.

 Enkele tips om de risico’s te beperken

  • In een schoonheidsinstituut dient men vooraf de hygiëne van de plaats, de sterilisatie van het materiaal en het gebruik van wegwerplakens en handschoenen te controleren.
  • Wie voorstander is van scheren, gebruikt het best wegwerpmesjes en een scheergel voor onder de douche.
  • Ontharingscrèmes mogen niet worden gebruikt! Ze kunnen immers zeer irriterend zijn voor de slijmvliezen.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone