Verklaar de oorlog aan vlooien en teken! - VivaGezond

Verklaar de oorlog aan vlooien en teken!

This post is also available in: Frans

De komst van de lente en de zachtere temperaturen betekent ook de terugkeer van vlooien en teken. Deze ongewenste parasieten beschadigen niet enkel de huid van uw dier maar ze kunnen ook bepaalde ziekten overdragen.

Wat is een vlo?

Vlooien zijn bruine insecten zonder vleugels van enkele millimeters groot, die zich kunnen verschuilen in de vacht van honden en katten en tot dertig keer hun eigen lengte ver kunnen springen. Ze leven een groot deel van de tijd verborgen in de vacht van onze huisdieren en voeden zich met hun bloed. Nadat ze bloed hebben gezogen, laten ze kleine zwarte keuteltjes achter in de vacht die de vorm hebben van een komma.

Deze zwarte bolletjes zijn kenmerkend voor de aanwezigheid van vlooien bij uw dier. Ze veroorzaken jeuk en korsten op de huid, en soms een algemene allergische reactie (deze allergie vertaalt zich over het algemeen in roodheid en puistjes onder de buik en achter de dijen, haarverlies en ernstige jeuk op het achterste en rond de staart). Daarnaast zijn vlooien ook dragers van de larven van darmwormen die uw hond of kat kan inslikken door te likken aan zijn vacht die geïnfecteerd is met parasieten. Elk dier met vlooien moet dus ook ontwormd worden.

Waar kan mijn huisdier vlooien oplopen?

Vlooien zijn dieren die zich zeer snel vermenigvuldigen. Het is bijvoorbeeld voldoende dat uw dier van zijn wandeling buiten een enkele vlo mee naar huis brengt om een echte aantasting van de habitat en het dier te veroorzaken. Ze verstoppen zich en leggen hun eitjes bij voorkeur in stoffen: mand, kussens, zetels, bedden… Vandaar dat uw huisdier gemakkelijk opnieuw besmet geraakt.

Wat is een teek?

Teken zijn parasieten van de familie van de mijtachtigen. Ze hechten zich op de huid van het dier, zuigen zijn bloed gedurende 2 of 3 dagen en laten zich dan op de grond vallen. Ze zitten meestal rond de oren of de nek maar ze kunnen ook voorkomen op het hele lichaam en zelfs tussen de tenen. Er bestaan heel wat verschillende teken die in verschillende streken ter wereld leven. Ze veroorzaken allemaal jeuk van de huid, ten gevolge van de injectie van hun irriterende speeksel.

Sommigen bevatten bovendien een toxine dat verlamming kan veroorzaken bij het dier, reversibel na verwijdering van de teek. Tot slot kunnen sommige teken ziekten overdragen zoals de ziekte van Lyme (ook overdraagbaar naar de mens), piroplasmose, erlichiose en hemobartonellose. Al deze ziekten zijn gevaarlijk voor de gezondheid van uw dier: daarom moet elke teek zo snel mogelijk verwijderd worden.

Waar kan mijn hond of kat teken oplopen?

Teken vermenigvuldigen zich bij temperaturen tussen 0°C en 20°C. Ze zijn ook talrijker in de lente en de herfst, wanneer het tegelijk fris en vochtig is. Teken zitten eerder in hoog gras, struikgewas of hagen rond de tuin. Wanneer de hond langs de takken van een boom schuurt, laat de teek zich op hem vallen en hecht zich vast aan zijn vacht om hem vervolgens te bijten. In deze perioden moet men dus uiterst waakzaam zijn tijdens wandelingen in de natuur.

Behandel uw dier tegen vlooien en teken

De behandeling tegen vlooien en teken bestaat uit het aanbrengen van een insecticide met snelle werking en/of een insecticide met lange remanentie. Er bestaat een brede keuze aan antiparasitica, in tal van vormen (shampoo, spray, tablet, pipet). Respecteer de toedieningsvoorschriften van uw apotheker of dierenarts en gebruik nooit een product voor honden bij uw kat!

Het dier behandelen is niet voldoende! Ook de andere dieren en de habitat moeten behandeld worden, dit wil zeggen het hok, de slaapplaats maar ook de wagen, de kussens, de vloeren, het beddengoed, het huis. Laat uw dier ook rondlopen in het huis om het product te verspreiden.

Vergeet de omgeving niet

Voordat er insecticiden gebruikt worden, moet er worden gestofzuigd; beddengoed, kussens, mandjes, dekens moeten gewassen worden (op 60°C). Stoom is zeer doeltreffend tegen cocons.

  • Sprays: insecticidesprays zijn voorbehouden voor moeilijk bereikbare plaatsen zoals onder meubels, op kussens, plinten…
  • Foggers: ze verspreiden gelijktijdig op één of meerdere plaatsen. Ze moeten gebruikt worden in een ruimte met gesloten deuren en ramen gedurende twee tot vier uur, in afwezigheid van dieren, mensen en zelfs van voedsel. Aquaria moeten afgesloten worden. Nadien moet men de ruimte goed verluchten, omdat deze producten zeer toxisch zijn (opgelet voor voedingsmiddelen uit de behandelde ruimten).

Opgelet!

  • Maak goed het onderscheid tussen producten om het dier te behandelen en producten om de omgeving te behandelen.
  • Gebruik producten die specifiek bedoeld zijn voor honden en voor katten.
  • Schenk extra aandacht aan pups, kittens, zwangere of zogende honden of katten: niet alle producten zijn geschikt voor hen.
  • De juiste maat voor antiparasitaire halsbanden is wanneer men twee vingers kan plaatsen tussen de halsband en de nek om het risico op verstikking te vermijden.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone