Verslaafd aan alcohol? AA biedt hulp! - VivaGezond

Verslaafd aan alcohol? AA biedt hulp!

This post is also available in: Frans

Een alcoholverslaving: niemand wenst het zich toe, maar toch kan iedereen er op een dag mee te maken krijgen. Alcoholisme is immers een ziekte. Wanneer of in welke mate u drinkt, doet er niet toe. Het echte gevaar schuilt in uw reactie op alcohol. Hebt u hulp nodig of zoekt u een luisterend oor voor uw alcoholprobleem, neem dan contact op met de Anonieme Alcoholisten. 

AA: steun in moeilijke tijden

De Anonieme Alcoholisten zijn een vereniging van mannen en vrouwen die hun ervaringen, hun kracht en hun hoop met elkaar delen om een oplossing te vinden voor hun gemeenschappelijk probleem en om andere alcoholisten er weer bovenop te helpen. De nadruk ligt daarbij niet op medische hulpverlening, maar wel op het bespreekbaar maken van hun probleem. De enige voorwaarde om lid te worden van AA is de wil om te stoppen met drinken. Momenteel telt AA zo’n 200 groepen, die regelmatig een bijeenkomst organiseren. De groepsdiscussie wordt door een gespreksleider in goede banen geleid. Hij biedt iedereen de kans om vrijuit te praten. De groep put steun uit de ervaringen, de successen en mislukkingen, groot of klein, van eenieder. De bijeenkomsten worden georganiseerd in klinieken, ziekenhuizen en penitentiaire instellingen. In principe zijn ze voorbehouden voor alcoholisten. Geïnteresseerden krijgen echter de kans om een zogenaamde ‘open’ bijeenkomst bij te wonen om met eigen ogen te zien hoe het eraan toegaat.

Hoewel de bijeenkomsten van AA niet altijd op dezelfde manier verlopen, wordt er systematisch aandacht besteed aan de gevolgen van alcohol op het leven en de persoonlijkheid van de aanwezigen. Ook de methodes om van hun verslaving af te raken en de wijze waarop ze momenteel leven zonder alcohol, komt ter sprake.

Ben ik alcoholverslaafd? (1)

Door de volgende vragen eerlijk te beantwoorden, kunt u voor uzelf nagaan of u lijdt aan een alcoholverslaving.

Beantwoordt u minstens vier vragen met JA, dan is uw alcoholconsumptie echt wel problematisch.

 1. Probeert u al 1 à 2 weken te stoppen met drinken, zonder dat u daar langer dan enkele dagen na elkaar in slaagt?
 2. Vindt u dat de mensen zich beter zouden bezighouden met hun eigen zaken in plaats van u te zeggen dat u moet stoppen met drinken?
 3. Hebt u al eens een andere drank uitgeprobeerd, in de hoop dat u op die manier niet dronken wordt?
 4. Is het u het laatste jaar al overkomen dat u een glas alcohol nodig had om ‘s ochtends op te staan?
 5. Bent u soms jaloers op mensen die drinken zonder daar problemen bij te ondervinden?
 6. Hebt u het afgelopen jaar problemen gehad als gevolg van uw alcoholgebruik?
 7. Veroorzaakt uw drankgebruik problemen thuis?
 8. Gebeurt het wel eens dat u op feestjes probeert om extra bediend te worden, omdat u niet voldoende hebt gekregen?
 9. Maakt u zichzelf wijs dat u op elk moment kunt stoppen, terwijl u toch blijft drinken?
 10. Hebt u soms black-outs? Zaken die u zich plots niet meer herinnert?
 11. Bent u als gevolg van alcohol weleens niet gaan werken of niet naar de les gegaan?
 12. Had u weleens de indruk dat het leven mooier zou zijn als u niet zou drinken?

Jongeren en alcohol

Jongeren beginnen steeds vroeger te experimenteren met alcohol, het aantal regelmatige drinkers onder de jeugd neemt toe en dronkenschap wordt almaar vaker gebanaliseerd…

Jaarlijks betalen vele jongeren hiervoor echter een zware tol. Verkeersongevallen, agressief gedrag, onbeschermd seksueel contact en zittenblijven op school zijn vaak het gevolg van alcoholmisbruik.

Te veel, te vroeg, te snel: zo luidt het verdict van Raymond Gueibe, alcoholdeskundige en liaisonpsychiater aan de Clinique Saint-Pierre van Ottignies, met betrekking tot het alcoholgebruik bij jongeren. AA schenkt dan ook veel aandacht aan dit probleem.

Probeer jongeren er niet van te overtuigen dat alcohol slecht voor ze is. Het gevaar schuilt immers niet in de alcohol zelf, maar in het overdadig gebruik ervan.

Contact opnemen met AA

(1) Gebaseerd op de brochure ‘Is AA iets voor u?’

Caroline Cuvelier,
met de medewerking van Raymond Gueibe,
alcoholdeskundige en liaisonpsychiater
Clinique Saint-Pierre van Ottignies
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone