Video's om anesthesie te vermijden - VivaGezond

Video’s om anesthesie te vermijden

This post is also available in: Frans

De dienst radiotherapie van de Cliniques Universitaires Saint-Luc heeft een alternatief gevonden voor anesthesie en anxiolytica tijdens bestralingsbehandelingen: het projecteren van een film of een tekenfilm. Deze techniek werd bedacht voor kinderen maar kan ook worden toegepast bij volwassenen. Bovendien houdt het de patiënten kalm.

“Theoretisch gezien hadden we een televisiescherm voor de patiënt kunnen hangen. Maar deze eenvoudige oplossing is in de praktijk niet mogelijk omdat er niets tussen de bestralingsbundels mag komen”, aldus Philippe Humblet, technoloog van de dienst die mee aan de basis ligt van het project. “Bovendien zou het materiaal snel beschadigd raken door de bestralingsbundels. Dus hebben we een systeem bedacht waarbij video’s worden geprojecteerd op de binnenkant van het behandelingsapparaat dankzij een microprojector en een luidspreker.”

Meer dan twintig patiënten, waarvan de helft kinderen, hebben het mechanisme al met succes getest, volgens de Cliniques Universitaires Saint-Luc.

 

Uit de actua van “De Patiëntenkrant” Nr. 26

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone