Visolie bevordert spierfunctie bij vrouwen - VivaGezond

Visolie bevordert spierfunctie bij vrouwen

This post is also available in: Frans

Kunnen omega-3-supplementen de spierfunctie bij oudere vrouwen verbeteren? Volgens een kleine Britse studie is dat inderdaad zo. Omega-3-supplementen zouden meerdere heilzame effecten hebben, zoals minder vallen en een betere levenskwaliteit.

De studie, die in the American Journal of Clinical Nutrition werd gepubliceerd, toont aan dat een combinatie van 3 gram visolie per dag met oefeningen tegen weerstand de spierfunctie bij oudere vrouwen verbetert. Vorsers van de universiteiten van Glasgow en Aberdeen hebben een studie uitgevoerd bij 10 vrouwen en 13 mannen van gemiddeld 71 jaar.

Tijdens het onderzoek werd de dikte van de spieren gemeten maar ook de verhouding tussen de functie, de kracht en de capaciteit van de spieren (gegenereerde kracht in verhouding tot de dikte van de spier). Dat gebeurde voor en na een oefenprogramma van 18 weken om de spierweerstand te verhogen.

De studie leverde volgende resultaten op:

  • Bij alle deelnemers namen het volume, de functie en de kwaliteit van de spieren toe.
  • Visoliesupplementen hadden geen effect op de spieren bij mannen.
  • De spierfunctie was beter bij de vrouwen die visoliesupplementen kregen dan bij de vrouwen die de placebo-olie namen. Het volume van de spieren veranderde echter niet.
  • De spierkracht van de vrouwen in de placebogroep steeg met gemiddeld 16%.
  • Maar bij de vrouwen die visoliesupplementen kregen en oefeningen uitvoerden om de spierweerstand te verhogen, steeg de spierkracht met gemiddeld 34%.
  • Bij de vrouwen die supplementen kregen, nam de spierfunctie toe, ongeacht de dikte van de spier. Het is dus enkel de kwaliteit van de spier die verbetert.

Visolie ter preventie van sarcopenie

Na verder onderzoek zouden deze resultaten kunnen uitmonden in nieuwe voedingsrichtlijnen voor bejaarden. Sarcopenie is een natuurlijk verouderingsverschijnsel, maar visoliesupplementen zouden het risico op sarcopenie verlagen. Het is belangrijk de werking van de spieren zolang mogelijk op peil te houden om alle dagelijkse activiteiten te kunnen blijven vervullen.

Bij het verouderen vermindert echter de capaciteit van de spieren. Zonder extra maatregelen kan sarcopenie ertoe leiden dat bejaarden geleidelijk hun dagelijkse activiteiten opgeven en dat ze hun onafhankelijkheid en autonomie verliezen. “Het is dus cruciaal om doeltreffende behandelingen te ontwikkelen tegen leeftijdsgebonden spierfunctieverlies”, stellen de onderzoekers. Blijft de vraag waarom visoliesupplementen bij vrouwen wel een gunstig effect hebben op de spieren en bij mannen niet.

Besluit: visoliesupplementen hebben zeer heilzame effecten voor vrouwen, wat belangrijk is, ook al omdat vrouwen doorgaans ongeveer 4 jaar langer leven dan mannen.

Bron: Communiqué van de Universiteit van Glasgow en The American Journal of Clinical Nutrition Nov, 2016 doi:10.14814/phy2.12834 Sex-differences in the effect of fish oil supplementation on the adaptive response to resistance exercise training in older people: a randomized control trial

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone