Vitamines voor uw zwangerschap! - VivaGezond

Vitamines voor uw zwangerschap!

This post is also available in: Frans

Wanneer de kinderwens opduikt, is het aangeraden om meteen goede gewoontes aan te nemen!

Sommige vitaminen die onmisbaar zijn voor de groei van uw toekomstig kind hebben immers tijd nodig om zich op te slaan in het lichaam. Hoe minder uitgebalanceerd uw voedingspatroon is, hoe meer tijd er nodig is om de reserves op te bouwen waaruit in de eerste plaats uw toekomstige baby zal putten.

Foliumzuur of vitamine B9 heeft een beschermend effect tegen bepaalde congenitale misvormingen, vooral dan op neurologisch vlak. Het bevordert de goede vorming van de hersenen, de schedel en de wervelkolom van de baby. De behoeften van uw lichaam zijn dus groter in de periode waarin het zenuwstelsel gevormd wordt (ongeveer de zes eerste weken van de zwangerschap). Het is eveneens belangrijk om met de inname van dit supplement te starten voor de conceptie om zo een voldoende hoeveelheid moederlijk foliumzuur te garanderen. Bepaalde factoren zoals de anticonceptiepil hebben immers de neiging om de voorraad foliumzuur uit te putten. Vitamine B9 vinden we terug in:

  • biergist
  • bladgroenten zoals: sla, spinazie, zuring en kool
  • noten en oliehoudende zaden
  • eieren
  • camembert
  • blauwe kaas
  • abrikozen
  • meloen

Tijdens deze beginperiode van de zwangerschap, dekt de voeding onvoldoende de toegenomen behoefte aan foliumzuur. Artsen raden daarom toekomstige mama’s aan om dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen in de vorm van voedingssupplementen. Ze moeten daarmee ongeveer vier weken voor de bevruchting beginnen en dit ten minste volhouden gedurende de eerste twee maanden van de zwangerschap.

Het voordeel van foliumzuur op de gezondheid beperkt zich niet tot dit punt alleen. Een nieuwe klinische studie toonde eveneens het belang aan van deze vitamine bij de preventie van autisme. Noorse onderzoekers bestudeerden bij een populatie van 85.000 kinderen vanaf hun geboorte de relatie tussen foliumzuur-supplementen en de incidentie van autistische syndromen. Hun resultaten tonen aan dat de inname van foliumzuur de kans op autistische kinderen halveert.

Een belangrijk credo is dan ook: begint de kinderwens te kriebelen, verzadig u dan met foliumzuur!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone