Voedselplezier: een belangrijke hefboom voor een gezond voedingspatroon - VivaGezond

Voedselplezier: een belangrijke hefboom voor een gezond voedingspatroon

Kunnen voedselplezier en gezondheid samengaan? Dat is de vraag die gesteld werd door de leerstoel onderwijs en onderzoek van AgroParisTech ‘Aliment Nutrition Comportement Alimentaire’ inzake voeding en eetgedrag.

Danone Nutricia Research bracht een aantal gerenommeerde internationale experten samen op 7 december 2013. Een samenvatting.

Voedselplezier, een complex fenomeen dat meer is dan louter zintuiglijke gewaarwording
Voedselplezier is een complex proces dat verder gaat dan louter een zituiglijke gewaarwording. De onderliggende neurobiologische mechanismen zijn ook vandaag nog slecht bekend, al weten we dat de prikkels die ons doen eten – zoals smaak, textuur of de temperatuur van eten – nauw samengaan met de activatie van verschillende gebieden in de hersenschors.

Voedselplezier gaat niet louter om zintuiglijke prikkels, het is een samengaan van prikkels door voedingsmiddelen en de reactie van ons lichaam, dat geïnterpreteerd wordt door onze hersenen.

Voedselplezier stuurt ons eetgedrag

Of het nu bepaald wordt door de opvoeding, de cultuur, de beleving van een persoon of een religie, het individueel eetgedrag wordt gestuurd door de zoektocht naar bevrediging. Deze zoektocht naar genot bepaalt het eetgedrag en is een belangrijke drijfveer voor de keuzes die we maken.

Onze eetgewoonten worden reeds heel vroeg in onze kindertijd aangeleerd en vormen een duurzame basis. Daarom staan we best eens stil bij de zintuigelijke opvoeding; kinderen leren om vaker stil te staan bij wat ze proeven, hun te laten beschrijven wat ze ervaren en nieuwe gerechten te laten proeven, zou wel eens een efficiënte strategie kunnen zijn om het eetgedrag te veranderen.

Voeding en voedselplezier: een gezonde alliantie is mogelijk

Voedselplezier moet zeker een plaats krijgen in de voedingsleer. De fysiologische en metabolische noden kunnen een bron vormen van plezier.

Voedselplezier is een proces waardoor ons organisme instinctief zal aanvoelen welke voedingsstoffen het precies nodig heeft op een bepaald moment van de dag of van het leven.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone