Wanneer liefde tot ziektes leidt… - VivaGezond

Wanneer liefde tot ziektes leidt…

This post is also available in: Frans

Op een parking, in een hotel, in de vrije natuur, op vakantie of gewoon in bed… Met of zonder afspraak, elke week of gewoon een uurtje, betalend of niet, ouder of jonger, verliefd of niet… Het kan waar, met wie en hoe u het wilt, maar altijd met bescherming. Want ‘liefdesziektes’ kunnen ernstige gevolgen hebben! Een overzicht van deze vaak slecht gekende infecties.

Soa of soi?

De seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), die we ook seksueel overdraagbare infecties noemen (soi’s), zijn ziektes die worden veroorzaakt door microben (virussen, parasieten, bacteriën) die worden overgedragen van de ene persoon op de andere tijdens seksueel contact. Sinds enkele jaren stijgt het aantal mensen met seksueel overdraagbare infecties.

Hoe kunt u zichzelf beschermen tegen soi’s?

U kunt zich alleen beschermen door een condoom te gebruiken voor alle seksuele relaties: vaginale penetratie, anaal geslachtsverkeer of pijpen. Het is heel belangrijk dat de twee partners op de hoogte zijn, overtuigd zijn van het belang van bescherming en op een verantwoordelijke manier te werk gaan. De laatste jaren is het aantal soi’s bij de bevolking aanzienlijk gestegen.

Alle infecties zijn in stijgende lijn (gonorroe, hepatitis, chlamydia, syfilis, enz.). Seksueel overdraagbare infecties kunnen zware gevolgen hebben voor de gezondheid. Aan de andere kant kunnen ze ook een infectie met hiv vergemakkelijken als de persoon in kwestie een risico neemt: soi’s verzwakken de slijmvliezen, waardoor ze kwetsbaarder zijn bij contact met hiv.

Hoe behandelen?

Neem niet zelf zomaar medicatie! Gebruik geen zalf, geen ontsmettingsmiddel en natuurlijk ook geen antibiotica zonder doktersadvies. Voor elke soi is er een efficiënte behandeling die overdracht vermijdt en de evolutie afstopt! Soi’s worden vaak verwaarloosd, en kunnen dan leiden tot moeilijk te behandelen complicaties en voor andere gevolgen zorgen. Het is vaak aanbevolen dat de partner ook een behandeling volgt om de risico’s op herbesmetting tussen de twee partners te beperken (zelfs al heeft de partner zelf geen symptomen!).

In 2011 stelde men opnieuw een stijging vast van het aantal seksueel overdraagbare infecties (soi’s), zoals syfilis, gonorroe en chlamydia. Er werden 5.364 gevallen gerapporteerd, tegenover 4.617 in 2010 en 3.930 in 2008. Op drie jaar tijd bedroeg de stijging 36,1%.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone