Wat u moet weten over een borstreconstructie - VivaGezond

Wat u moet weten over een borstreconstructie

Borstkanker treft in België jaarlijks 9.000 vrouwen. De kansen op genezing nemen toe en cosmetische chirurgie kan helpen bij het verwerken van deze beproeving.

Op 16 oktober vond de derde “Bra Day” of “Breast Reconstruction Awareness Day” plaats. Een sensibilisatie- en informatiedag voor vrouwen die een borstreconstructie overwegen na een gedeeltelijke of volledige borstamputatie.

Bijna drie vrouwen op vier die een borstreconstructie overwegen na borstkanker, zijn onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden die deze interventie vandaag te bieden heeft.

Dat is de vaststelling van de Amerikaanse Vereniging van Plastische Chirurgie. Om deze vrouwen correct te informeren vond op 16 oktober de derde internationale “Bra Day” plaats, wat staat voor “Breast Reconstruction Awareness Day”.

Op het moment dat de diagnose van borstkanker wordt meegedeeld, is de idee van een borstreconstructie vaak geen prioriteit, noch bij het verzorgend team noch bij de patiënt.

Het is evenwel nuttig uit te leggen dat er zoiets als borstreconstructie bestaat, dat deze reconstructie niet noodzakelijk meteen moet gebeuren, maar dat de mogelijkheid bestaat om deze op een later tijdstip uit te voeren. Op voorwaarde dat de patiënt het wilt. Dit vooruitzicht maakt deel uit van het genezingsproces.

Dr. Gaëtan Willemart, specialist in plastische, esthetische en reconstructieve heelkunde en ondervoorzitter van de Royal Belgian Society for Plastic Surgery, legt uit dat er twee grote types reconstructie bestaan: met implantaten of met autologe weefsels, dat is weefsel dat bij de patiënt zelf is weggenomen.

Bij het eerste type gebruikt men dezelfde prothesen als bij een borstvergroting om esthetische redenen. De volumes van de prothesen zijn wel iets groter wanneer het gaat om een integrale reconstructie van de borst.

Voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel wordt weefsel weggenomen op andere plaatsen van het lichaam, waarvan huid- en vetweefsel van de buik de belangrijkste is. Voor al deze informatie kunt u de komende dagen terecht bij de 33 ziekenhuizen en borstklinieken die dit jaar aan het initiatief meewerken.

Meer informatie: www.bra-day.com

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone