Week van het glaucoom: laat uw ogen testen! - VivaGezond

Week van het glaucoom: laat uw ogen testen!

Van 12 tot 18 maart vindt opnieuw de mondiale actieweek rond glaucoom plaats. Verschillende ziekenhuizen in het land organiseren daarbij screenings om de oogziekte op te sporen. Glaucoom is de op een na grootste oorzaak van blindheid.

Glaucoom of groene staar is een aandoening waarbij meestal de oogzenuw beschadigd is als gevolg van een verhoging van de druk in de oogbol. Door de ziekte, die uiteindelijk tot blindheid kan leiden, reageren de ogen extreem gevoelig op licht. Een snelle detectie is belangrijk omdat het verlies aan zicht onomkeerbaar is. Maar wanneer men er tijdig bij is, kan men de ziekte afremmen of een halt toeroepen.

Naar schatting zijn wereldwijd zowat 4,5 miljoen blind geworden door de aandoening, zo meldt het Brusselse ziekenhuis UMC Sint-Pieter. Dat aantal zou oplopen tot 11,2 miljoen in 2020. Omdat het een sluipende ziekte is, weet zowat de helft van de patiënten in de ontwikkelde landen niet aan de ziekte te lijden. Dat aantal kan oplopen tot 90 procent in de ontwikkelingslanden.

Verschillende ziekenhuizen organiseren van 12 tot 18 maart gratis opsporingstesten, onder meer het UMC Sint-Pieter en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL).

Bron: Belga

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone