Weg met de sigaret! - VivaGezond

Weg met de sigaret!

Roken, kauwen, snuiven; sigaretten, een pijp, beedies, tabak… Allemaal dodelijk. Light, geparfumeerd, met menthol of weinig teer bevattend… Alleen maar misleidend. Hier volgen enkele interessante tips en tricks om u te helpen uw laatste sigaret uit te drukken!

Meer dan één Belg op de vier rookt

Waar
Volgens een recente enquête van het OIVO rookt één op de vier Belgen. 20% van de Belgen verklaart elke dag te roken. Het aantal regelmatige rokers is met 3% gestegen ten opzichte van 2010. Het aantal gerookte sigaretten is dan weer gedaald.

Wie minder dan vijf sigaretten per dag rookt, brengt zijn gezondheid niet in gevaar

Niet waar
Roken heeft gevolgen voor uw gezondheid (zie kader), zelfs als u niet zo veel rookt. Enkel wie helemaal niet rookt, vermindert het risico op aandoeningen.

Hoe schaadt een sigaret uw gezondheid?
1. Onmiddellijke risico’s: uw smaak, reukzin en ademhaling gaan achteruit, uw hartritme versnelt, u krijgt een vale teint, uw tanden verkleuren, u bent humeurig, prikkelbaar…

2. Stoornissen op middellange termijn: een regelmatige roker schaadt zijn aderen. Die verharden, waardoor er bloedproppen kunnen ontstaan. Bovendien stijgt de arteriële bloeddruk. Ook de ademhalingsorganen lopen gevaar: chronische bronchitis en verergerde astma duiken op.

3. Aandoeningen op lange termijn: vanaf 35 jaar stijgt het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Een roker heeft twee keer meer kans op een hartinfarct. Er kunnen ook andere cerebrovasculaire accidenten, aneurysma’s of gewrichtsontstekingen van de onderste ledematen optreden. Die kunnen onomkeerbare letsels met zich brengen. Naar schatting is ongeveer één kanker op de drie aan tabak te wijten. We hebben het daarbij over longkanker (in 90% van de gevallen), maar ook over blaas-, slokdarm-, dikkedarm- en  eierstokkanker.

Vindt u het moeilijk om te stoppen met roken? Uw arts of een tabacoloog heeft vast een aangepaste oplossing voor u.

Vrouwen nemen meer risico’s door te roken

Waar
Vrouwen zijn gevoeliger voor de toxiciteit van een sigaret. Dat is aan anatomische en hormonale redenen te wijten. De bekende symptomen die gepaard gaan met roken, zoals hoesten, ademnood of een piepende ademhaling, komen bij evenwaardig tabaksverbruik vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwelijke rokers die even lang roken als hun mannelijke tegenhangers, zijn toch vaker astmatisch.

Steeds minder jongeren roken

Waar
Jongeren roken minder dan vroeger. Ze lijken tegenwoordig echter wel meer voor iets anders te bezwijken: alcohol.

Mentholsigaretten zijn binnenkort verboden

Waar
De tabakslobby heeft gefaald: de lidstaten van de Europese Unie hebben nieuwe maatregelen vastgesteld om het tabaksverbruik te beperken. Zo mogen er binnenkort geen sterke aromastoffen als menthol meer in sigaretten zitten en moet er op elk pakje een waarschuwing met foto staan die 65% van de oppervlakte bedekt.

Die twee beslissingen zijn zonder twijfel het meest symbolisch en zullen misschien ook het meeste resultaat boeken. Menthol is een toevoeging die in bijna alle sigaretten zit, en vooral in de zogenaamde ‘mentholsigaretten’. Menthol brengt echter een sterkere verslaving met zich mee en maakt sigaretten aantrekkelijker voor jonge rokers. Steeds meer jongeren beginnen deze ‘funsigaretten’ al vanaf hun tiende te roken.

28% van de meisjes tussen 14 en 24 jaar rookt mentholsigaretten. De stap van mentholsigaretten naar echte sigaretten is daarna klein. De fabrikanten mogen hun sigaretten vanaf nu ook niet meer ‘light’ noemen, want mentholsigaretten zijn even gevaarlijk voor de gezondheid als alle andere sigaretten. Ze bevatten minder giftige bestanddelen, maar werken wel een groter verbruik in de hand.

Waterpijp is minder schadelijk

Niet waar
Op welke manier u ook tabak rookt, er komen altijd gevaarlijke stoffen vrij. Stoffen die tot ernstige ziektes kunnen leiden. Of de tabak nu via een sigaret of op een andere manier in uw lichaam terechtkomt, de schadelijke gevolgen blijven gelijk. Tabak in een waterpijp, in een zelf gerolde sigaret, in combinatie met cannabis, in een gewone pijp, in een beedi (plantaardige sigaret) of in een sigaar… Het is allemaal één pot nat.

Van de ene dag op de andere stoppen met roken, is de beste oplossing

Niet waar
Men heeft lange tijd gedacht dat enkel volledig stoppen met roken tot succes kan leiden. Vandaag weten we echter dat een geleidelijke ontwenning ook werkt. Ieder kan voor zichzelf uitmaken welke methode voor hem/haar het meest geschikt is. Het is dikwijls heel angstwekkend voor een roker om van de ene dag op de andere te stoppen en die stress kan leiden tot mislukking. Wat de methode ook is, de persoon die besluit om te stoppen met roken, moet zelf het heft in handen nemen. Hij kan zich echter wel laten helpen door een arts of tabacoloog. Ze zullen dan samen naar de beste methode zoeken.

Nicotinevervangers zijn even gevaarlijk als sigaretten, gezien ze nicotine bevatten

Niet waar
Bij de verbranding van een sigaret komen er tot 4.000 stoffen vrij, waarvan ?9 kankerverwekkende, voornamelijk zware metalen die in het zogenaamde teer zitten. Het is niet de nicotine die verantwoordelijk is voor de giftigheid van een sigaret. Het zijn de andere stoffen in sigarettenrook die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Nicotinevervangers die u bij de apotheek kunt kopen, zorgen voor een trage en regelmatige verspreiding van nicotine. Dat is helemaal iets anders dan de shot die u met het roken van tabak binnenkrijgt. Via deze oplossing kunnen rokers geleidelijk aan hun nood aan nicotine afbouwen. Ze zullen daarbij ook minder ontwenningsverschijnselen ervaren.

Zwangere vrouwen mogen geen nicotinevervangers gebruiken

Niet waar
Zowel zwangere vrouwen als personen met een cardiovasculaire voorgeschiedenis mogen nicotinevervangers gebruiken. Ze zijn bestemd voor volwassenen boven de 15 jaar (18 jaar voor bepaalde vormen).

Je mag verschillende nicotinevervangers tegelijk gebruiken

Waar
Nicotinevervangers bestaan in verschillende vormen (pleister, kauwgom, een tabletje voor onder uw tong of een inhaler), die allemaal een gelijkaardig effect hebben. Vooral zwaar verslaafde rokers kunnen het overwegen om meerdere vormen te combineren (zoals een pleister met een orale vorm).

Ze zullen hun zin om te roken daarmee nog meer beperken. Als u regelmatig naar uw huisarts of tabacoloog gaat, kunt u samen met hem of haar de dosis aanpassen. Zo vermijdt u dat u te weinig of te veel gebruikt. Wie te veel nicotinevervangers gebruikt, heeft mogelijks last van hartkloppingen of diarree of krijgt het gevoel dat hij te veel gerookt heeft.

Surfen

www.vrgt.be
www.tabakologen.be: om een tabacoloog in uw buurt te vinden.

Bellen

Info- en hulplijn voor rokers: Tabakstop: 0800 111 00

De elektronische sigaret, niet echt een goed idee?

Voorlopig inderdaad niet
De elektronische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd, bestaat uit een buisje met daarin een vloeistof en een verdamper, aroma’s en nicotine. De e-sigaret lijkt bepaalde rokers te helpen, maar artsen en tabacologen raden ze in geen geval aan. De elektronische apparaatjes worden zonder specifieke controle van de overheid op de markt gebracht.

Ze beantwoorden op het vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid niet aan de vereisten van de farmaceutische sector. De meeste producten worden op illegale websites verkocht en komen uit verschillende werelddelen. De kwaliteit van de producten is erg uiteenlopend en de vereiste veiligheidsinstructies ontbreken.

Welke geneesmiddelen helpen u om te stoppen met roken?

– De geneesmiddelen (bupropion, varenicline) zijn te verkrijgen op doktersvoorschrift. Ze verminderen de zin om te roken en beperken bovendien de ontwenningsverschijnselen. Respecteer het doseringsschema dat uw arts u voorschrijft.
– Nicotinevervangers zijn een kostbaar hulpmiddel voor wie wil afkicken van tabak. Ze werken echter pas als u de juiste dosis nicotine binnenkrijgt, als u de behandeling lang genoeg volhoudt en geleidelijk aan afbouwt. Vraag raad aan uw huisarts.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone