Ziet mijn kind scheel? - VivaGezond

Ziet mijn kind scheel?

This post is also available in: Frans

Scheelzien is het niet evenwijdig staan van de oogassen, die kunnen convergeren (het meest frequent), divergeren of niet op dezelfde hoogte staan. Intermitterend scheelzien komt vaak voor tijdens de eerste levensweken. Als de symptomen constant aanwezig zijn of als ze na 6 maanden intermitterend aanwezig blijven, moet u een oogarts raadplegen.

Het grote risico van strabisme of scheelzien is dat het kind de gewoonte aankweekt om slechts één van zijn ogen te gebruiken. De hersenen leren enkel de informatie van één oog te verwerken, waardoor het andere, omdat het niet wordt gebruikt, amblyoop wordt. Als niet vroeg wordt ingegrepen, wordt deze vorm van verminderd zicht onomkeerbaar (dat noemen we amblyopie of ‘een lui oog’). Het risico is groter als de stoornis vroeg in de kritieke periode van de hersenontwikkeling is ontstaan, voor de leeftijd van twee jaar. Kortom, hoe vroeger strabisme verschijnt en hoe later het wordt behandeld, hoe ernstiger het gezichtsvermogen aangetast kan zijn.

Hoe strabisme corrigeren?

Het doel van de behandeling is in de eerste plaats om beide ogen aan het werk te zetten en een binoculair zicht te herstellen. Baby’s moeten daarvoor doorgaans een bril dragen. Het oog volledig of gedeeltelijk afplakken is noodzakelijk om het luie oog weer aan het werk te zetten en amblyopie te vermijden. Er is een heel belangrijke rol weggelegd voor de ouders. Zij moeten ervoor zorgen dat het oog wordt afgedekt volgens de door de oogarts voorgeschreven planning. Hoe sneller de corrigerende behandeling wordt ingesteld, hoe beter de resultaten.

Bij sommige kinderen wordt de behandeling aangevuld met een chirurgische ingreep om de afwijkende stand van de oogassen te corrigeren. Het niet evenwijdig staan van de oogassen is te wijten aan een gebrek aan evenwicht in de spierkracht van de oogspieren. De chirurg zal opereren ter hoogte van de extra-oculaire spieren en niet binnen in het oog.

Soms zijn meerdere operaties nodig. Met een operatie kan strabisme in ongeveer 80% van de gevallen worden behandeld in één keer. Bij vroeg strabisme is het belangrijk om de kinderen zo vroeg mogelijk te behandelen.

Ongeacht welke behandeling wordt toegepast en ongeacht of ze slaagt, regelmatige follow-up is noodzakelijk omdat strabisme om het even wanneer geleidelijk kan terugkomen. Maar u hoeft niet te panikeren als deze afwijking bij uw baby wordt vastgesteld. Als snel een behandeling wordt ingesteld, veroorzaakt strabisme meestal geen enkele esthetische of functionele schade.

 

Uit het artikel “Houd het gezichtsvermogen van uw kind in de gaten!” uit “De Patiëntenkrant” Nr. 24

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone