Zomervakantie : turista voorkomen - VivaGezond

Zomervakantie : turista voorkomen

This post is also available in: Frans

Van alle ongemakken die een vakantie kunnen verpesten, is diarree wellicht het eenvoudigst te voorkomen. Gezond verstand, daar draait het om. Net dat wat weleens ontbreekt in de ontspannen vakantiesfeer!

Turista en een gebrek aan hygiëne

Officieel wordt turista ‘reizigersdiarree’ genoemd. Vakantiegangers lopen deze aandoening meestal op door een bacterie, de Escherichia coli. In zeldzamere gevallen is een virus de oorzaak.

Bacteriën woekeren overal waar de hygiëne ontoereikend is. Met andere woorden dus op veel plaatsen. Waakzaamheid is dus altijd geboden als u naar Latijns-Amerika, Afrika of Zuidoost-Azië vertrekt. Toch kunt u overal pech hebben, in om het even welk land en op elk continent. Toiletten langs autosnelwegen, op luchthavens, in stations en in restaurants die bezwaarlijk ‘clean’ kunnen worden genoemd, verkopers van ijs, watermeloen of andere lokale hapjes op het strand en restaurantbedienden die hun handen niet wassen: overal zijn er wel risico’s!

Welke symptomen?

Een reiziger met meer dan drie keer per dag een zachte of vloeibare stoelgang heeft waarschijnlijk turista. De symptomen zijn het ergst op de tweede of derde dag van de ziekte: krampen, koorts, misselijkheid en braken. In sommige gevallen zit er bloed in de stoelgang.

Beter voorkomen…

Hieronder vindt u enkele basismaatregelen om van uw vakantie een ‘bacterieloos’ succes te maken.

 • Was uw handen voor het eten met water en zeep of ontsmet ze met een gel op basis van alcohol.
 • Vermijd indien mogelijk:
  • Groenten en fruit die u niet zelf hebt schoongemaakt.
  • Rauwe of niet-gepasteuriseerde melkproducten.
  • Onvoldoende gekookte of gebakken zeevruchten of vleesgerechten.
  • Lokale bereidingen die er niet echt vers uitzien.
  • IJsjes op straat.
 • Bereide maaltijden moeten warm worden geserveerd.
 • De plaats waar u eet is zeer belangrijk. Vermijd kraampjes en kies voor een restaurant dat er hygiënisch uitziet.
 • Vermijd kraantjeswater en ijsblokjes. Kies voor flessenwater of andere frisdranken. Let op met flessen met een schroefdop (controleer of u wel degelijk diegene bent die de fles voor het eerst opent). Een gouden regel voor avonturiers: desinfecteer drinkwater altijd.

En als u toch turista krijgt?

Het is essentieel om voldoende vloeistof en zout op te nemen om uitdroging te voorkomen. U kunt commerciële oplossingen gebruiken, maar thee met citroen, limonade of vruchtensap aangevuld met zoute koekjes werken net zo goed. Bij gewone, waterige diarree kunnen loperamide (bij de instantvorm hoeft u geen water te drinken) en Tasectan® snel soelaas brengen. Met probiotica kunt u het aantal ontlastingen per dag in de volgende dagen verlagen en de darmflora herstellen.

Antibiotica zijn noodzakelijk indien er bloed in de stoelgang zit, bij koorts boven 38,5°C, bij heel zware krampen, als er geen verbetering optreedt door de behandeling hierboven en bij iedereen met een verminderde immuniteit.

Waar u ook heen gaat, wapen u tegen turista

 • Neem één of twee tubes tabletten om water te ontsmetten mee.
 • Vraag uw arts om alles wat u nodig hebt om diarree te behandelen: bijvoorbeeld een intestinaal antisepticum (antibioticum op voorschrift via uw arts), een geneesmiddel om darmproblemen te verlichten, een geneesmiddel tegen braken en paracetamol tegen hoofdpijn.
 • Vergeet de probiotica niet: deze bacteriën herstellen de darmflora.
 • Kies voor kauw- of instantvormen. Dan hebt u geen water nodig om ze door te slikken.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone